جدال وزارتخانه ها بر سر تعطیلی تهران
به گزارش شهر وبلاگ، افت کیفیت هوا در تهران و بعضی استان ها از ساعت های ابتدایی نوزدهم فروردین شروع شد؛ به طوری که شاخص کیفیت هوا (AQI) در مرکز با فرایند افزایشی در همان روز به 190 رسید؛ وضعیتی که منجر به هشدار وزارت بهداشت برای تشکیل جلسه کمیته اضطرار و درخواست تعطیلی شد.
به گزارش همشهری، با این حال در شرایطی که همه انتظار تعطیلی تهران در نخستین روز هفته را می کشیدند، استاندار تهران، پس از جلسه کمیته اضطرار اظهار داشت که هیچ مدرسه و اداره ای به علت آلودگی هوا تعطیل نمی گردد. این تصمیم در حالی گرفته شد که در روز های بعد هم آلودگی ها ادامه پیدا کرد؛ تا جایی که روز شنبه محمدمهدی میرزایی قمی، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران از ثبت رکورد بی سابقه شاخص 332 برای ذرات معلق کمتر از 10میکرون در تهران اطلاع داد. براساس دستورالعمل کمیته های اضطرار آلودگی با عبور و تداوم شاخص از مرز 200 (شرایط بسیار ناسالم) باید تهران در روز شنبه تعطیل می شد که این اتفاق نیفتاد. در همین شرایط، وزارت بهداشت توصیه های در خانه ماندن را ادامه داد و استانداری هم به برقرار بودن فعالیت ها در ادارات و مدارس تأکید کرد؛ سیاستی که جز سردرگمی برای مردم بین انتخاب سلامتی یا اجبار به حضور در مدرسه و محل کار پیغام دیگری نداشت.
حالا به گفته علی محمد طهماسبی، دبیر ستاد ملی سیاستگذاری و هماهنگی مدیریت مقابله با پدیده گردوغبار کشور شاخص آلودگی ها از امروز (دوشنبه) در تهران کاهش خواهد یافت و تهران تا اواسط هفته از شرایط جوی مناسب تری برخوردار می گردد، حالا، اما پرسش اصلی اینجاست که چرا در روزی که شاخص کیفیت هوا در تهران 332 بود و طبق قانون باید تعطیلی رسمی صورت می گرفت، این اتفاق نیفتاد؟ آن هم در شرایطی که به استناد آمار های غیررسمی، اندازه تماس ها با اورژانس به علت مسائل تنفسی، در همین روز ها با افزایش 15 درصدی روبرو بود. براساس اعلام مجتبی خالدی، سخنگوی اورژانس کشور در روز های 19 و 20 فروردین، مراجعه بیماران قلبی و تنفسی به مراکز درمانی در مقایسه با روز مشابه سال گذشته 23 درصد افزایش داشت.
باید تمام فعالیت ها تعطیل می شد
این نخستین باری نیست که کمیته اضطرار آلودگی هوا با وجود توصیه های وزارت بهداشت، محدود یا تعطیل کردن فعالیت ها به علت افزایش آلایندگی ها را تأیید نمی نماید و در تصمیم گیری ها در نظر نمی گیرد. قبلا هم در موارد مشابه، تصمیم هایی فارغ از نظر سایر دستگاه ها گرفته شده است.
این نکته ای که عباس شاهسونی، رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت به آن اشاره می نماید و به همشهری می گوید: از روز آدینه که شرایط خطرناک آلودگی هوا در بعضی استان ها و تهران رقم خورد، به عنوان متولی سلامت اظهار داشتیم که بهتر است تا برقراری آلودگی ها، مدارس به صورت مجازی و ادارات هم به صورت دورکاری فعالیت داشته باشند. طبق دستورالعمل شرایط اضطرار هم زمانی که شاخص در حد خطرناک است باید تمام فعالیت ها تعطیل گردد، اما در روز های اخیر چنین اتفاقی صورت نگرفت و تصمیم کمیته اضطرار تداوم فعالیت ها و برقراری مدارس بود. او در پاسخ به این سؤال که آیا این تعطیل نشدن ها با وجود شاخص بالای آلودگی، متضاد با سیاستگذاری های سلامت جامعه نیست، می گوید: ما بار ها اعلام نموده ایم که اولویت با سلامت است و در شرایط جوی که اندازه آلایندگی در مرحله خطرناک است، فعالیت ها محدود گردد. نکته دیگر هم اینکه به هر حال آلودگی هوا، مزید بر گردوغبار در شهر تهران و باعث می گردد که این آلودگی ها سوار بر گردوغبار گردد و خطر بیشتری برای افراد داشته باشد. اما با وجود تمام کوشش ها و صحبت های اجرا شده در این جلسات، تصمیم نهایی همسو با تعطیلی یا کاهش روبروه مردم با آلودگی ها نبود.
وزارت بهداشت عنوان می نماید که مردم از خانه خارج نشوند، اما مدارس و ادارات باز است و مردم ملزم به تردد هستند. شاهسونی درباره اینکه آیا همین تردد های کوتاه از خانه تا اداره یا خانه تا مدرسه برای آن ها خطرساز نخواهد بود، شرح می دهد: این مسئله برای گروه های آسیب پذیر و بیماران قلبی - عروقی و تنفسی، بعلاوه افراد دارای آسم و سالمندان، بچه ها و زنان باردار قطعا خطرناک است و می تواند منجر به افزایش مراجعه به مراکز درمانی یا حتی افزایش مصرف دارو گردد. آمار سکته های قلبی و مغزی هم در این شرایط جوی بیشتر می گردد. این ها پیغامد های روبروه با گردوغبار و آلودگی هواست و مطالعات هم ثابت نموده که در زمان گردوغبار، هم مراجعات بیمارستانی افزایش پیدا می نماید و هم تعداد مرگ ها.
تصمیم گیرنده وزارت بهداشت نیست
از سوی دیگر به گفته جعفر جندقی، رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، این وزارتخانه در شرایط جوی خطرناک درخواست تشکیل کمیته اضطرار را داد، اما تصمیم گیرنده درباره تعطیلی ها نیست. او هم به همشهری می گوید: براساس اندازه آلودگی که در ایستگاه های سنجش هوا اعلام می گردد، زمانی که این اعداد از حد ناسالم بالاتر می رود ما با دریافت اطلاعات، درخواست تشکیل جلسه اضطرار می دهیم. در این جلسه به ریاست استاندار، مسئولانی از سازمان حفاظت محیط، آموزش و پرورش، دانشگاه ها و شهرداری هم حضور دارند. با توجه به مباحث مطرح شده در این جلسه، در نهایت این کمیته درباره تعطیلی ها تصمیم گیری می نماید.
در این جلسه وزارت بهداشت نظرات کارشناسی را می دهد، اما در نهایت تصمیم گیرنده درباره تعطیلی ها همان کمیته است. او در پاسخ به این سؤال که آیا نظرات وزارت بهداشت برای تعطیلی ها، قانع نماینده نبوده است، می گوید: ما تنها درخواست برگزاری جلسه می دهیم و نظر خودمان را اعلام می کنیم. البته هم اکنون هم در بعضی استان ها با وجود سطح بالای آلودگی شرایط تعطیل یا نیمه تعطیل برقرار است. حالا با وجود تعطیل نشدن ادارات و مدارس، اما توصیه های مداوم وزارت بهداشت بیرون نیامدن مردم از خانه است و این مسئله منجر به سردرگمی آن ها شده است. جندقی در این باره شرح می دهد: ما باید این توصیه ها را به مردم ارائه کنیم و درباره دیگر موارد هم همین شرایط برقرار است، اما تصمیم گیری در این باره برعهده وزارت بهداشت نیست و سایر سازمان ها و دستگاه های مربوطه در این باره تصمیم می گیرند. حتی در شرایطی غیر از گردوغبار و زمانی که آلودگی هوا بیشتر می گردد ما همین توصیه ها را به صورت گسترده ارائه می دهیم. به هر حال در چنین شرایط جوی مردم و به ویژه گروه های پرخطر باید هنگام خروج از منزل از ماسک های N95 استفاده نمایند. او ادامه می دهد: ما نمی توانیم به علت تعطیل نشدن ادارات و مدارس، توصیه ها را تعطیل کنیم و مهم ترین تأکید ما در شرایط کنونی قرار نگرفتن در فضای باز است.
بی تفاوتی نسبت به سلامت مردم
تصمیم گیری های استاندار تهران به عنوان رئیس کمیته اضطرار آلودگی هوا و تصمیم گیرنده درباره تعطیل نشدن تهران از روز شنبه موجی از نقدها را همراه داشته است. حتی در جلسه شورای شهر تهران هم اعضای این شورا بر ضرورت پاسخگویی از سوی استاندار تأکید کردند و گفتند در روزی که تهران به عنوان آلوده ترین شهر دنیا معرفی گردید، شاخص هوای تهران باید به چه مرحله ای می رسید که جان مردم و شهروندان مهم تلقی گردد و اقدام به تعطیلی مدارس و ادارات می شد؟ این نکته را حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس هم تأیید می نماید و به همشهری می گوید: به نظر می رسد که در این باره بعضی به صورت خودسر عمل می نمایند. ما کمیته های اضطرار و آلودگی هوا را در بیشتر شهر ها داریم که ریاست آن بر عهده استانداران است.
اما با اینکه روز آدینه وزارت بهداشت شاخص های آلودگی هوا را اظهار داشت و پیش بینی هم از تداوم این آلودگی ها بود، اما استاندار تهران در مصاحبه های خبری خود از بهبود شرایط هوا در روز های آینده اطلاع داد. درحالی که روز شنبه شرایط هوای تهران در شرایط بسیار بدی نهاده شد. او ادامه می دهد: شاید این تصمیم گیری ها براساس سیاست های انقلابی و تعطیل نشدن فعالیت ها باشد، اما مسئولان باید این را بدانند که سلامت مردم در اولویت است و باید به توصیه های وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت توجه گردد. با این حجم از آلودگی هوا بیماری های قلبی و عروقی افزایش پیدا می نماید و قطعا گروه های پرخطر دچار مشکل می شوند. چه کسی مسئول این شرایط است. استاندار باید شرح دهد که چرا هوای تهران با وجود تأکید ایشان در روز شنبه کیفیت بهتری نداشت! شهریاری می گوید: زمانی که وزارت بهداشت اعلام می نماید این آلودگی وجود دارد و سازمان هواشناسی هم تداوم آن را پیش بینی می نماید، نباید شاهد چنین بی توجهی ای نسبت به جان مردم باشیم. قطعا رئیس جمهوری باید به استانداران تذکر لازم را در این باره بدهد که در چنین مواردی با حساسیت های بیشتری تصمیم گیری نمایند و با سلامت مردم بازی ننمایند.
منبع: فرارو